Duyurular

“MANEVİYAT PSİKOLOJİSİ BAĞLAMINDA KORUYUCU RUH SAĞLIĞI” TEMALI VIII. ULUSLARASI MANEVİYAT PSİKOLOJİSİ SEMPOZYUMU

Özünden ve fıtratından uzaklaşan insanoğlu, 21. yüzyılda çeşitliliği ve şiddeti artan şekilde ruhsal problemlerle karşı karşıya kalmıştır. Depresyon, kaygı ve stres düzeyleri büyük yükseliş gösterirken kalabalıklaşan şehirlere rağmen insan, günbegün yalnızlığa gömülmüştür. Günümüz insanının ruh sağlığına ilişkin ortaya konulan olumsuz tablo, psikoloji ile ilgili çalışma yapan uzmanları harekete geçirmiş ve bu noktada çeşitli çalışmalar yürütülmüştür. Ancak ahseni takvim olarak yaratılmış olmakla birlikte esfele safiline düşme potansiyeli de bulunan insana yönelik iyileştirme ve terapi çalışmaları yürütülürken ruh ve mana boyutuna dair yeterli çalışma yapılamamıştır. Bunda modern psikolojinin meseleye maddi paradigma merkezli bakıp kartezyen felsefeden etkilenerek insanı tek boyutlu, Mevlana'nın ifadesiyle “tek kanatlı kuş” olarak değerlendirmesinin etkisi büyüktür. Bu anlayış, psikoloji alanındaki sekülerleşme ile birlikte uzun yıllar etkisini sürdürmüş ve maneviyattan kopuk psikoloji yaklaşımlarının kök salmasına yol açmıştır. 1970'li yıllarda transpersonel psikoloji ekolü ve 1990'lı yıllarda pozitif psikolojinin etkisiyle insanın temel boyutlarından olan ruhsal ve manevi yönünün önemi vurgulanmaya başlamıştır.

2014 yılında başlatılan maneviyat psikolojisi sempozyumları ile birlikte maneviyata ilişkin kavramlar psikiyatri, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyal hizmet gibi alanlarda konuşulmaya başlanmış ve birçok araştırmaya zemin oluşturmuştur. Beşi ulusal ikisi de uluslararası çapta düzenlenen maneviyat psikolojisi sempozyumlarından hareketle bir sempozyum bildiri kitabı ve altı bilimsel kitap yayınlanmıştır. Hâlihazırda bu ve benzeri ilmi çalışmalar, psikoloji ile ilgili tüm sahalarda devam etmektedir.

Maneviyat psikolojisi çalışmaları, psikoloji dünyası için henüz başlangıç seviyesinde seyretmekte ise de geçmişten günümüze kadar uzanan zengin bir milli ve manevi birikime sahip olduğumuz gerçeğinden hareketle elimizdeki hazineleri gün yüzüne çıkarma gayreti içinde olmak durumundayız. Zira bizler psikolojik yönü başta olmak üzere birçok açıdan insan tanımı yapan Kur'an gibi bir hayat kitabına, insan tanıma ve tahliline öncülük eden Hz. Muhammed gibi evrensel

 

Bir peygambere ve psikolojik hastalıkları nefsin hastalıkları olarak görüp onları iyileştirme ve önleme çalışmaları yürüten âlim ve mutasavvıfların tecrübelerini aktardıkları eserlere sahibiz. Burada "Manevi Tekâmül Enstitüleri" adını verebileceğimiz kurumsallaşmış bir anlayışın gerçekleştirdiği tedrisata, günümüz için büyük öneme sahip olan koruyucu ruh sağlığı modelini içeren bir anlayışa dolayısıyla maneviyat psikolojisi söylemiyle engin bir derya niteliğindeki çalışma alanına ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen cevherlere dikkatleri çekmek istiyoruz. Çağımız insanının yaşadığı ruhsal kökenli sorunları minimuma indirebilecek çözüm merkezli kaynaklara sahip birer saha insanı olarak gayret ve rikkatle çalışmak durumunda olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Tarihe ilgi duyanlar şu hikâyeyi işitmişlerdir: Kudüs, Haçlı işgali altındayken Mescid-i Aksa için özel bir işçilikle muhteşem bir minber yaptıran Nureddin Zengi'nin işine kimse akıl sır erdirememektedir. Zira işgal altındaki bir mescitte kullanılmak üzere aylarca uğraşıp özene bezene minber yapmak pek akıl kârı değildir. Kendisine Mescid-i Aksa'nın işgal altında olduğu hatırlatılır. Zengi ise, "Şu an Mescid-i Aksa için elimizden gelen sadece budur, elbet bir gün bu minberi oraya yerleştirecek bir fatih de gelecektir." der. Bizler de Nureddin Zengi’nin niyetine benzer şekilde karanlığa söylenmek yerine aydınlığa ulaşmak için bir mum yakmak gayesiyle çıktığımız bu yolculukta güzel bir noktaya geldiğimizi düşünüyoruz. Temennimiz Zengi misali, alandaki araştırmacıların elinden gelen çabayı gösterebilmesi için gerekli yol ve yordama sahip olabilmesidir.

Bu düşüncelerden hareketle VIII. Uluslararası Maneviyat Psikolojisi Sempozyumunun ana temasını "Maneviyat Psikolojisi Bağlamında Koruyucu Ruh Sağlığı" olarak belirledik. Sempozyum, 12-13 Ekim 2024 tarihlerinde, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde, Erciyes Üniversitesi ve Kadim Vakfı işbirliği ile sahasında uzman bilim insanlarının değerli sunumlarıyla gerçekleştirilecektir. 

-Maneviyat Psikolojisi Sempozyumları Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Mustafa ATAK

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2024, Çarşamba